A nyelvi coaching szerkezetét, tempóját és lépéseit az ügyfél határozza meg a saját nyelvi szintje, hozzáállása, tanulási stílusa, igényei és céljai alapján.

Az első ülés feladata minden esetben a motiváció és az igények alapos feltérképezése, a nyelvi célok és fejlesztendő területek diagnosztizálása és ezek eredményeként a folyamat részletes kidolgozása lépésről lépésre. Ezt követően a közösen meghatározott számú ülés során nyelvi coaching beszélgetések és nyelvi feladatok segítségével a coach és az ügyfél közösen dolgozik a célok teljesítésén, azok folyamatos szem előtt tartásával.

A coaching beszélgetések célja, hogy a nyelvtanuló hosszú távon és használatra készen sajátítsa el a nyelvi eszközöket, melyekre a diagnosztika alapján szüksége van. A coach a beszélgetések során olyan környezetet teremt, mely lehetővé teszi az ügyfél számára az ideális tanulást, a – neurológiai és agyi folyamatokon alapuló – beszélgetés és a coaching folyamat szerkezete pedig elősegíti az új információ beépülését a hosszútávú memóriába. A beszélgetés során előidézett rendszeres ‘aha’ élmények újabb és újabb sikerélményt és lendületet adnak a nyelv tanulójának.

A folyamat során elsődleges feladat a motiváció és figyelem fenntartása, a lépésekre lebontott szerkezeti és készségbeli tudás elsajátítása, és a végső cél rendszeres felelevenítése. A tanuló minden pillanatban tisztában van azzal, mely lépcsőnél tart és mikor fogja az előzetesen kitűzött célt elérni. Így a felnőtt nyelvtanuló tökéletes biztonságban érezheti magát egy olyan folyamatban, ahol ő irányítja a saját tanulásának tempóját, stílusát és tartalmát.

A coach feladata, hogy a tökéletes tanulási környezet és állapot megteremtése és fenntartása mellett folyamatosan rendelkezésre álljon a nyelvi információ forrásaként. Ezen túl a beszélgetések során lehetőséget nyújt a tanulónak, hogy felfedezze a nyelvet, saját képességeit és készségeit, valamint a nyelvi feladatok és nyelvről való beszélgetés által elősegíti a tanuló agyában az új kapcsolódások kiépülését.

Mivel a nyelvi coaching tökéletesen testre szabott, nincs előírt tananyag vagy tanmenet, a tanuló a saját könyvét írja. Az első, diagnosztikai ülésen elkészíti saját tematikáját, melyet ülésről ülésre a saját igényeinek és céljainak megfelelően követ vagy alakít.

A coaching történhet egyénileg, vagy kis csoportban, magyar vagy angol nyelven, de magasabb szinteken az angol javasolt.